/var/log/balo

Permission denied to call method PandorasBox.open

Földelni!

05 Aug 2010

Aki azt gondolja, hogy a bejegyzésben az anyósról lesz szó, az csak akkor olvassa tovább, ha érdekli a kalandom a földeletlen dugaljakkal. A családi kapcsolatok efféle ápolására most nem térek ki :-)

A történet egész karácsony előttre nyúlik vissza, amikor megleptem magam egy külső monitorral (Samsung TFT) a laptopom mellé. A koliban nagyon szépen működött a konfiguráció, semmi anomáliát nem észleltem.

A tavaszi szemeszter végén hazaköltöztem; a házban nincsenek földelt konnektorok (az egész házban nincs bevezetve a föld), így használtam 1 hónapig, amikor észleltem, hogy az USB-n rádugott telefonom alu háza "ráz". Először azt hittem, hogy képzelődöm (már igen csak hajnal felé járt...), de másnap is ugyanúgy éreztem, ezért nyomozásba kezdtem.
Ennek első eredménye az volt, hogy a laptop alu keretén is mérhető feszültség volt. A laptop adaptere földeletlen ("vékony dugós"), így figyelmem a monitor VGA csatlakozója felé fordult. Műszerrel rámérve a csatlakozó testjére 10-15V feszültséget mértem. A jelenség megszűnt, ha lehúztam a gépről a VGA csatlakozót.
Furcsa gondolataim támadtak a monitor garanciális javításáról, illetve a kóboráram lehetőségéről. Ellenőriztem az elosztót, a konnektort, annak a föld érintkezőiről nem kaphatta a feszültséget. Egyértelmű volt, hogy egyedül a monitor felelős a galibáért. Rámértem, hogy nem-e zárlatos belül, szerencsére ezt sikerült kizárni.

Eredmény:
A monitor generálja ezt a feszültséget (talán valamiféle sztatikus feltöltődés?), amit megpróbál a földelésen keresztül elvezetni. Esetünkben ezt nem sikerült, ezért továbbította a laptopom, az a telefonom felé, végül rajtam keresztül záródott az áramkör.

Megoldás:
Kb. fél méter betonvas lefúrva az asztalom mellé, zászlószerűen ráhegesztett laposvassal, amire az elosztó föld vezetékét rákötöttem.

Konklúzió:
Vegyük komolyan a használati utasításban a megfelelő földelésre vonatkozó kövérbetűs figyelmeztetéseket, mert az elektromos eszközeink láthatják kárát. Neten olvashatunk így kimúlt tévékről és asztali lejátszókról.
Azt hiszem szerencsésnek mondhatom magam, hogy mind a laptopom, mind a telefonom túlélte ezt a megrázó kalandot, no meg azért, mert apám villanyszerelő ;-)


Aki tudja, hogy a monitorban mi generálja ezt a feszültséget, ne tartsa magában :-)
(Monitor típusa: Samsung SyncMaster 2233SN)
Facebook Twitter Google+
Tags: földelés, laptop, and monitor
comments powered by Disqus