/var/log/balo

Permission denied to call method PandorasBox.open

Opel Astra G (classic II) audió rendszere II. rész

19 Aug 2010

Az előző részben ismertettem a körülményeket és a problémát, miszerint hátulra utólag hangszórót csak drága szervízköltséggel lehet.
A gond az, hogy a hangszórók csak a hátsó ajtóig vannak elvezetve, de a csatlakozóból hiányoznak a tüskék. Gányolósabb kollégák azt tanácsolták, hogy hákoljam bele házilag, de én minél tovább szeretném megtartani az autót a gyári formájában. Szintén a bontót hívtam segítségül (egyébként őket ajánlom, nagyon korrektek!), ahonnan sikerült közép hangszórókat 2000 Ft/db áron, magas hangsugárzókat 1000 Ft/db (ugyanolyanok mint elöl), hátsó kábelkötegeket szerezni 2000 Ft/db áron. Hab a tortán, hogy sikerült full extrás darabokat beszerezni: az elektromos ablak és az oldallégzsák kábelei, tüskéi is benne vannak :-) ezek ugyan nekünk nincsenek kihasználva, de G Astrában igazi kuriózum ;) Ha az olvasónak hátul is elektromos ablakok vannak, akkor sajnos a kábelkötegek beszerzése nehezebb lehet, mi csak szerencsések voltunk. Fontos megjegyezni, hogy a biztonságunk érdekében, ha az autóban van hátul légzsák, ezt a műveletet végeztessük szakszervízben!

A kárpitot leszedni csak elsőre nehéz. 3 csavar, 7 patent, 3 fém "sínkampó" és az ablaktörlő fogantyú tartja. Utóbbival érdemes kezdeni, itt a kárpitvédő gyűrű és a tekerő között van egy Ω alakú gyűrű, amit egy célszerszámmal felfelé ki lehet húzni, amikor a tekerő lefelé áll. Célszerszám lehet egy keményebb drót, aminek a végét pár mm-re 90 fokban meghajlítjuk. Ezután kivesszük a 3 csavart (egy lent, egy a becsukó fogantyúban, egy pedig a kilincsnél. Utóbbiakat egy-egy ovális műanyag sapka fedi), oldjuk a patentokat (ezekből is célszerű venni a bontóban, könnyen törnek) és az egészet megemeljük felfelé. Szedjük ki a bowdent a kilincsből és az ajtókárpitot már félre is tehetjük
Találunk egy műanyag ragasztott fóliát, amit elég gusztustalan leszedni és visszatenni, ezért a kevésbé bátrak tényleg végeztessék ezt inkább szervízben. A fólia szerepe nem csak a korrodáció megelőzése,  hanem a légzsák ennek segítségével vizsgálja az ajtóban a légnyomásváltozást és lép működésbe. Ha nincs is légzsákunk, akkor is igyekezzünk visszatenni a legeredetibb formában. Leszedésnél illene másikat feltenni, de ez nem kevés pénz.

A fólia levétele után láthatjuk a kábelköteget és jön a következő wtf. Hogy a kutyafülébe dugták be a központi zár csatlakozóját? Erre én sem jöttem rá. A külső kilincset sem sikerült kiszerelni, de nem is biztos, hogy segített volna. Vastag kezűek meg se próbálják. Az én kezem épp, hogy befért. A vásárolt kábelkötegen a lila tetejű, elég nagy csatlakozó a központi zár csatlakozója. Ezen tanulmányozhatjuk a működését (ki kell pattintani a tetejét és csak ekkor lehet kihúzni), ezt kell egy kis csavarhúzóval (én STIHL csavarhúzót használtam) kipattintani az eredeti helyén és lehúzni. Való igaz, hogy nem látni semmit, csak a tapintásra hagyatkozhat az ember. Ha valaki tud egy jobb módszert írja le legyen szíves a kommentekben! ;-)
Miután kivettük a régi köteget, az új beszerelése nem nagy művészet, csak figyeljünk a felfogatási pontokra. A központi zár csatlakozója itt is okozhat némi bonyodalmat, ugyanis, ha megvizsgáljuk a működését, akkor láthatjuk, hogy csak akkor csúsztatható a helyére, ha ütközésig fel van húzva a lila fedele. (dugjuk be az ujjunk, hogy ne essen le és így próbáljuk visszadugni (nem egyszerű!). A hátsó ajtó csipogójához a kábelt "kívül" kell hozni, hiszen belül elakadna az ablaklehúzó mechanikában. A kábelkötegen van egy gumi tölcsér, amin keresztül ki tudjuk hozni a csatlakozót, szinte adja magát. Arra is vigyázzunk, hogy keressük meg neki a legmegfelelőbb utat, nehogy odacsípjük valahova összeszerelésnél. Én a magas hangszórókat szinte a legvégén tettem be, hiszen azt kívülről kell a burkolatba nyomni, miután a fedelet lepattintottuk.

Való igaz, hogy egy kicsit macerás, így ha van lehetőségünk (épp vesszük az új autót, bármilyet), próbáljunk az eladóval úgy alkudozni, hogy szereljék be a hangszórókat, de gyári hifit nem kérünk.
Remélem valakinek segít a leírás, nekem nagyon sokat segített volna :)

Hozzászólások a témában az opelfórumon itt.
Hasznos könyv: Opel Astra G így csináld 98 márciustól
Facebook Twitter Google+
Tags: ajtó, astra, audió, classic, csatlakozó, hangszóró, kábel, and opel
comments powered by Disqus