/var/log/balo

Permission denied to call method PandorasBox.open

Debreceni virágkarnevál

21 Aug 2010

Ott voltunk.

Az odaút nagyon hosszú volt, csak egyszer álltunk meg egy kávéra. Két kávé 520 Ft. Lehúzás part 1.

Az Interneten tájékozódtunk a debreceni parkolási lehetőségekről; ünnepnap lévén a parkolás mindenhol ingyenes, hirdették bátran az oldalon. Ezzel szemben mikor odaértünk az összes parkoló le volt zárva (amik ingyenesek voltak tényleg, csak bemenni nem lehetett), egy lebontott ház helyén kialakított instant parkolót (még a törmelék sem lett rendesen eltolva) kellett igénybe venni 1000 Ft/nap áron. Terepjáróval sem ajánlanám. Lehúzás part 2.

Parkolás után megízlelhettük a "keleti kultúra" egy apró szeletét, mely nem csupán a (száraz?) vágott virágokból készített alakzatok és életképek felvonulásából állt. Azon nem lepődtem meg, hogy virág kreációkat csak cégek vonultattak fel, azon viszont igen, hogy majorette iskola, zászlódobáló csoport, szerb néptáncegyüttes és kínai vallási csoport is felvonult.

A cégek minden kreativitásukat összeszedték, hogy előálljanak valami eredeti koncepcióval, így kerültek vásároló na'vik az egyik kocsira és szelektíven gyűjtött hulladékot szállító Thomas gőzmozdony egy másikra.

Utóbbi kapcsán hirtelen mindenki fontosnak érezte a szelektív hulladékgyűjtést, de a műanyag dobozban osztogatott ivóvíz csomagolását csak a kommunális gyűjtőkben lehetett elhelyezni. Ami ennél sokkal sajnálatosabb, hogy sokan még erre sem voltak hajlandóak és a hulladék a bokrok alatt kötött ki.

Felvonulás után a Kálvin térre mentünk, ahol megcsodáltuk a szökőkutakat és a nagytemplomot. Déltől gyülekeztek a téren a veterán járművek (volt 80-100 éves autó is!), sajnos a szervezés itt csődöt mondott, ugyanis a nép beözönlött a térre még mielőtt az összes autó beállt volna. A sok embertől, az amúgy is nehezen manőverezhető autókkal és motorokkal hirtelen pokollá vált a parkolás. Csak néhány autót néztünk meg, nem vártuk meg a teljes káoszt (túl sok jármű, túl sok ember, nagyon kicsi hely), elhagytuk Debrecent.

Gondoltuk ha már ott vagyunk, akkor megnézzük a Kilenclyukú hidat és az ott, az év ezen napján tartott vásárt. 5-10 km volt a városba vezető dugó a 33 főúton. Miután ezt türelmesen kivártuk ismét a parkoláson volt a sor, ahol ismét csak a kijelölt helyeken lehetett parkolni a megszokott 1000 Ft / nap áron (délután parkolási napijegy!). Ezen az áron megint nem gondosan kijelölt és megtisztított parkolóhelyekre kell gondolni. Kisebb tereprendezés után sikerült alkalmas helyet találni. Lehúzás part 3.
Itt is elkövették a "rengeteg ember kis helyen" hibát, az árusok nagyon közel voltak egymáshoz, kínszenvedés volt végigmenni a sorokon. Volt néhány kézműves, de itt is inkább a műanyag kacatokat áruló "ordibáló bucsus cigány" volt a jellemző.
Két pohár sör és egy üdítő 860 Ft. Lehúzás part 4. A rendezvényeink és az áraink tényleg nagyon közelítik uniós szintet, ezek már nem nekünk szólnak...
A híd környékén is nagyon sokan voltak, nem volt élvezhető igazán az alföldi táj szépsége és nyugalma.

A tanulság az, hogy augusztus 20. nem a legjobb időpont város- és tájnézésre. Meg az, hogy ha nagy leszek parkolási cégem (is) lesz ;)

Képek (szüleim készítették):


</embed>
Facebook Twitter Google+
Tags: Alföld, Debrecen, Hortobágy, híd, old timer, veterán, virágkarnevál, and vásár
comments powered by Disqus